راهنمای استفاده از نخ دندان + مزیت های استفاده از نخ دندان

برچسب‌ها:

نخ دندان

با استفاده از مسواک، شما می‌توانید سطح دندان‌ها و قسمت رویی تاج دندان را بهداشتی نگه دارید و سلامت آنها را حفظ کنید. اما برای تمیز کردن فضای بین دندان‌ها به خوبی، مسواک کافی نیست. باقیمانده‌های غذایی، مواد غذایی و پلاک‌هایی که در این فضاها به صورت پنهان ایجاد می‌شوند، عامل اصلی خرابی و پوسیدگی دندان‌ها در دراز مدت هستند. برای از بین بردن این عوامل، استفاده از نخ دندان بسیار کاربردی و مفید است. استفاده از نخ دندان به شما کمک می‌کند تا باقیمانده‌ها و ترکیبات غذایی را که در بین دندان‌ها جمع می‌شوند را تمیز کنید. این بخش‌های سخت‌دسترس دندان که به دلیل فشار مرز دو دندان به یکدیگر، تکه‌های غذا و خوراکی از بین آنها خارج نمی‌شود، نیاز به تمیز کردن دقیق دارند. استفاده از نخ دندان در این موارد اهمیت بسیاری دارد. البته باید از نوع مناسب نخ دندان استفاده کنید و روش استفاده را به درستی اجرا کنید تا بهداشت و نظافت لازم را حفظ کنید.

نحوه استفاده از نخ دندان

آن چیزی که از استفاده نخ دندان اهمیت بیشتری دارد، انجام درست این کار می باشد. در صورتی که به درستی کشیدن نخ دندان را انجام ندهید آسیب های زیادی را به دندان ها و لثه وارد می کنید و نتیجه مناسبی هم از کشیدن نخ دندان دریافت نمی کنید. نحوه و مراحل استفاده از نخ دندان به شیوه استاندارد به صورت زیر است:

مراحلی که لازم است برای نخ دندان کشیدن، دنبال کنید:

  • جدا کردن مقدار مناسب از نخ مقدار تقریبی ۵۰ سانتی متر
  • مقدار مناسبی از نخ که شامل طول بیشتر آن می شود را از دو سمت دور انگشت دست ها بپیچید و بین دو دست حدود ۵ سانتی متر نخ باقی بگذارید.
  • با کمک انگشت اشاره و شست به نخ فشار بیاورید و در حالت کشش، محکم نگه دارید.
  • به آرامی نخ دندان را وارد فضای وسط دو دندان کنید و سپس از بالا به پایین و از پایین به سمت بالای دندان جابجا کنید. این حرکت را به سمت هر دو دندان کنار هم انجام دهید و سپس به فضای کناری بین دندان ها بروید و تمام فواصل بین دندانی را نخ دندان بکشید.
  • در هنگام کشیدن نخ دندان به سمت پایین بسیار آرام حرکت کنید تا مانع رسیدن نخ به لثه شوید. کشیده شدن نخ روی لثه با ایجاد زخم یا خراش رو آن همراه خواهد شد.
  • برای تمیز کردن قسمت پایینی بین دندان ها و نزدیک لثه ها، کشش نخ را کمتر کنید تا شکل خمیده و منحنی در نخ ایجاد شود و دسترسی به این قسمت نیز امکان پذیر شود.
  • این فرآیند باید در تمام مرز دندان ها با بخش های مختلف نخ که تمیز است، صورت بگیرد.

فواید نخ دندان

با مروری بر مهمترین فوایدی که کشیدن نخ دندان برای ما ایجاد می کند، دلیل تاکید متخصصان و دندان پزشکان بر استفاده از نخ دندان را بهتر درک خواهیم کرد:

۱. پیشگیری از بیماری لثه

معمولاً، عفونت‌های دندان و لثه و سایر بیماری‌های مربوط به آنها به دلیل عدم رعایت بهداشت شخصی ایجاد می‌شوند. اغلب افراد تأکید دارند که به صورت منظم مسواک بزنند و بهداشت دهان خود را رعایت کنند، اما باید بدانید که با مسواک زدن تنها نمی‌توان پلاک‌هایی که در فضای میانی دندان‌ها و نزدیک لثه‌ها ایجاد می‌شوند را از بین ببرید. در نتیجه، باقیمانده پلاک‌ها باعث افزایش سطح آنها و سفت شدن آنها می‌شوند و می‌توانند بیماری‌های معروف لثه مانند پریودنتال را ایجاد کنند. با استفاده از نخ دندان، این پلاک‌ها را می‌توانید از بین ببرید و جلوی ایجاد بیماری را بگیرید.

۲. جلوگیری از بوی بد دهان

بوی بد دهان چندین عامل دارد و یکی از آنها باقی ماندن مواد غذایی و خوراکی در فضای بین دندان‌ها است. این مواد، پس از باقی ماندن در این فضاها، باعث افزایش فعالیت باکتری‌ها می‌شوند و بوی بد دهان را تشدید می‌کنند. با استفاده از نخ دندان و حذف باقیمانده‌های مواد غذایی و خوراکی از بین دندان‌ها، می‌توانید از ایجاد بوی بد دهان جلوگیری کنید.

۳. بهبود نظافت دندان‌های ارتودنسی

در مورد دندان‌های ارتودنسی، به دلیل وجود تجهیزات ارتودنسی بر روی دندان‌ها، موثریت مسواک زدن به شدت کاهش می‌یابد و خارج کردن جرم‌های باقیمانده در فضای میان دندان‌ها سخت می‌شود. با استفاده از نخ دندان، می‌توانید این مشکل را حل کنید.

۴. کنترل دیابت با استفاده از نخ دندان

فعالیت بیشتر باکتری‌های مضر در دهان تحت تأثیر باقیمانده‌های مواد غذایی و خوراکی قرار می‌گیرد و می‌تواند عاملی بر انتقال آنها به خون شود و در تشدید سطح قند خون تأثیرگذار باشد. زمانی که با کمک نخ دندان این ذرات ریز خوراکی و غذایی حذف شوند، جلوی ورود باکتری‌ها به خون گرفته می‌شود و می‌تواند در کنترل سطح قند خون مؤثر باشد. استفاده از نخ دندان برای افراد دیابتی در هر سنی ضروری است.

  ۵. جلوگیری از بیماری های قلبی

انتقال باکتری ها به درون خون ریشه بسیاری از بیماری هاست و احتمال ایجاد فشار و تاثیر گذاری بر روی سلامتی سیستم قلب و عروق نیز وجود دارد. عدم رعایت کامل و صحیح بهداشت دهان با کمک نخ دندان سبب می گردد که حملات باکتری ها به خون بیشتر گردد و در سنین بالا بیماری های قلبی در فرد ایجاد شود.

  ۶. جلوگیری از بیماری های تنفسی

سیستم تنفسی بدن دیگر محدوده بسیار حساس است که با فضای دهان در ارتباط می باشد. هرگونه عفونت، بیماری و باکتری در محدوده دهان توانایی انتقال به سیستم تنفسی و ایجاد بیماری برای این سیستم را دارد. عفونت های سینوسی، برونشیت و در مواردی ذات الریه از جمله این بیماری ها هستند. کشیدن نخ دندان سطح بهداشت دهان را افزایش می دهد و مانع از قدرت گیری باکتری ها و انتقال آنها به سیستم تنفسی می شود.

  ۷. صرفه جویی در هزینه با کشیدن نخ دندان

در کنار حفظ سلامتی، با استفاده از نخ دندان به دلیل عدم ایجاد بیماری های گوناگون، به مقدار زیادی در هزینه های خود نیز صرفه جویی می کنید و نیاز به پرداخت مبالغ بالای هزینه خدمات درمانی نخواهید بود.

  ۸. زیبایی بیشتر در دندان ها

علاوه بر کدر شدن و زرد شدن سطح دندان ها، ایجاد خطوط سیاه و تیرگی در بین دندان ها نیز وجهه خوبی ندارد و ظاهر فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین خاطر با کشیدن نخ دندان شما می توانید در زیبایی ظاهری دندان خود نیز تاثیر گذار باشید.

انواع نخ دندان

تنوع در نخ دندان زیاد است و در دسته بندی های مختلف از نظر جنس، رویه و حالت بسته بندی قرار می گیرند. اینکه از کدام نوع نخ دندان استفاده شود بستگی به راحتی شما، فرم دندان ها و فاصله بین آنها دارد.

  ۱. نخ دندان استاندارد:

نخ های نایلونی رایج که دارای اندازه معمول و استانداردی هستند برای بیشتر دندان ها مناسب می باشند و قطر آنها به گونه ای طراحی شده است که فاصله دندان ها در حالت معمول را در بر بگیرد. نخ دندان استاندارد در چند دسته بندی قرار می گیرد : نخ طعم دار و نخ بدون طعم که شما در زمان استفاده این را احساس خواهید کرد و تهیه آن سلیقه ای می باشد. دسته بندی دیگر نخ موم دار و بدون موم می باشد. برای دندان هایی که دارای فاصله کم و فشرده هستند نخ موم دار راحت تر عمل می کند.

  ۲. نخ دندان دنتال تیپ:

اگر فاصله دندان های فرد زیاد باشد می تواند از این نخ ها که پهن و وسیع هستند استفاده کند. این نوع نخ در زمان ارتودنسی نیز قابلیت استفاده دارد.

  ۳. نخ دندان سوپر:

دسته دیگری از نخ های مناسب برای دندان ارتودنسی شده یا دندان هایی با فاصله زیاد نخ های دندان سوپر می باشند که شامل سه دسته نخ محکم، نخ اسفنجی و نخ معمولی هستند. نخ معمولی را برای پلاک خط لثه استفاده می کند، نخ اسفنجی مناسب براکت های ارتودنسی است و نخ محکم برای زیر براکت ها کاربرد دارد.

جرم دندان چیست؟

مضرات نخ دندان

کشیدن نخ دندان به تنهایی خود ضرری را برای فرد ایجاد نمی کند ولی عوامل جانبی دیگر می تواند در زمان استفاده از نخ دندان عامل آسیب و ضرر باشد:

  • عدم استفاده صحیح از نخ دندان : اگر نخ دندان به درستی و طبق شیوه استاندارد استفاده نشود، می تواند به مینای دندان ها، لثه ها و .. آسیب بزند و عامل ایجاد خراش، زخم و حساسیت گردد. حرکت درست نخ دندان از بالا به پایین و پایین به بالا بین دندان هاست و نباید به دیواره دندان ها و لثه فشار وارد کنید.
  • مناسب نبودن نخ دندان : اگر از نخ دندان بی کیفیت و غیر استاندارد استفاده کنید با گذر زمان آسیب هایی به دندان شما وارد می گردد. با توجه به ویژگی های نخ دندان معمولا از دو نوع رایج واکس دار و بدون موم می توان استفاده کرد.
  • پیدا کردن وسواس در نخ دندان کشیدن : افراط و زیاده روی در هر کاری اشتباه است. بیشتر افراد در زمینه انجام نخ دندان کوتاهی و تنبلی می کنند اما عده کمی هم هستند که برعکس، به صورت وسواس گونه چندین بار و یا به مدت طولانی در هر مرتبه از نخ دندان استفاده می کنند که این عامل آسیب می باشد. به طور معمول روزانه یک بار و به مدت دو دقیقه باید برای انجام نخ دندان وقت گذاشت.

اول مسواک بزنم یا نخ دندان بکشم؟

اگر فرد به صورت مرتب و روزانه دو وعده مسواک بزند و از نخ دندان استفاده کند اولویتی بین این دو فرآیند بهداشتی وجود ندارد. ولی در موارد محدود یا اینکه فرد یک بار مسواک بزند، توصیه می شود اول از نخ دندان استفاده شود تا ذرات ریز باقی مانده بین دندان ها خارج شوند و سپس مسواک زده شود. چرا که فرد زمانی که از نخ دندان استفاده می کند ذرات در جای خود شل شده و بر روی سطح دندان پخش می شوند و با انجام مسواک کامل از محیط دهان تمیز می گردند.

بهترین نخ دندان چیست؟

عمل کشیدن نخ دندان به صورت درست بالاتر از نوع نخی که استفاده می کنید اهمیت دارد. اینکه از نخ های قالب دار یا نخ های معمولی استفاده کنید یک فرآیند سلیقه ای است. مهم این است که شما به درستی کشیدن نخ دندان را انجام دهید. تمام نخ هایی که توسط داروخانه های مجاز به فروش می رسند مورد تایید هستند و جزییات کمی بین آنها تفاوت دارد. پس عنوان کردن بهترین نخ دندان واژه ای درست نمی باشد. شرایط هر دندان و هر فرد متفاوت با دیگری است.

در طول روز چند بار باید نخ دندان کشید؟

سازمان بهداشت جهانی و همچنین مقالات و پژوهش ها نشان می دهد که بالاترین سطح بهداشت دهان و دندان با انجام دو بار مسواک در روز و یک بار کشیدن نخ دندان قابل دسترسی می باشد. پس حداقل یک بار استفاده از نخ دندان الزامی می باشد.

دکتر وحید عارفی جراح و متخصص بیماری‌های لثه با سابقه 20 سال در رشته ایمپلنت، فوق تخصص لیزر و جراحی‌های لیزری در دندان‌پزشکی، عضو AAP آمریکا است. دوره دکترای دندان‌پزشکی عمومی در سال‌های 1993-1987 و تخصص در رشته پریودنتولوژی را از سال 1993-1996 گذرانده است و به مدت 2 سال هم در بخش تخصصی بیماری‌های لثه دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه تهران مشغول بوده است. وی از اعضای اولیه آکادمی پریودنتولوژی ایران در 15 سال گذشته و همچنین از اعضای آکادمی پریودنتولوژی آمریکا است. پس از پیشرفت روش‌های لیزری در دندان‌پزشکی عمومی و جراحی‌های لثه و دیگر مداواهای دهان، فک و صورت بوسیله لیزرتراپی، دوره فلوشیپ لیزر را در آلمان گذرانده است. دوره اولیه جراحی‌های ایمپلنت را نزد پرفسور برانمارک و هرتل در سال 1372 (1993 میلادی) فراگرفته و بدنبال آن مدارک متعددی در ارتباط با ایمپلنت و جراحی‌های پیشرفته استخوانی در داخل و خارج از کشور اخذ نموده است.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

مقالات مرتبط

ایمپلنت دندان - دکتر وحید عارفی

ایمپلنت با لیزر | مزایای استفاده از لیزر در ایمپلنت + هزینه

ایمپلنت با لیزر | ایمپلنت دندان با لیزر یک روش نوین و پیشرفته در حوزه دندان‌پزشکی است که برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته به کار می‌رود. این روش از فناوری لیزر برای آماده‌سازی استخوان فک و کاهش درد و التهاب در طی فرایند جراحی ایمپلنت استفاده می‌کند. مزایای استفاده از لیزر در ایمپلنت دندان:

طول عمر دندان عصب‌ کشی شده به چه عواملی بستگی دارد؟

طول عمر دندان عصب کشی شده چقدر است؟ اگر دندان پوسیده به موقع درمان نشود، پوسیدگی پیشرفت کرده و به پالپ دندان می رسد. در این صورت دندان به شدت دچار آسیب شده و اگر درمان نشود، دندان به صورت کامل از بین می رود. عصب کشی دندان، یک درمان بی نظیر برای نجات این دندان می باشد.

برفک دهان یا آفت و راه های درمان آن

برفک دهان و آفت دو مشکل رایج در دهان هستند که علل و روش‌های درمان متفاوتی دارند. در ادامه توضیح می‌دهم که هر کدام از این مشکلات چیست و چگونه می‌توان آنها را درمان کرد. برفک دهان (Oral Thrush) برفک دهان که به آن کاندیدیازیس دهانی نیز گفته می‌شود، یک عفونت قارچی است که توسط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WeCreativez WhatsApp Support
تیم پشتیبانی مجموعه تخصصی دکتر وحید عارفی برای پاسخ به تمامی سوالات شما حاضر است
👋 سلام چطور میتونم کمکتون کنم
پیمایش به بالا