خصوصیات مسواک خوب چیست؟
شروع داشتن یک روش بهداشت دهان و دندان با داشتن یک مسواک مناسب است. اگر شما میخواهید دندانهای سفید و درخشان داشته باشید و از بوی بد دهان ناراحت نشوید، باید به انتخاب مسواک خود توجه کنید.
یک مسواک خوب و مناسب، قادر است به بیشترین سطح دندانها دسترسی داشته باشد و شما بتوانید به راحتی به دندانهای عقبی دسترسی پیدا کنید و آنها را به خوبی تمیز کنید. مسواکی را انتخاب کنید که با آن راحتی داشته باشید و بتوانید به سهولت دندانهای خود را بشویید.
به عنوان مثال، اگر سر مسواک بسیار بزرگ نسبت به دهان باشد، رساندن آن به همه نواحی دندانها دشوار خواهد بود. توجه به این نکته در انتخاب مسواک برای کودکان که دهان کوچکی دارند، بسیار مهم است. در این مقاله، مشخصات یک مسواک خوب، انواع مسواک و همچنین 11 نکته مهم در مورد نگهداری و استفاده از مسواک را برای شما توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
انواع مسواک ها
مسواک نرم، مسواک متوسط و مسواک سخت
همیشه مسواکی را انتخاب کنید که خیلی سخت نباشد. مسواک هایی که طول الیافشان خیلی کوتاه و ضخامت آن ها زیاد است از نوع سخت هستند و موجب آسیب رسیدن و تحلیل لثه، همچنین سایش طوق دندان می شوند.در مقابل، مسواک های نرم دارای الیاف انعطاف پذیری هستند که به آسانی خم و وارد فضای بین دندان ها و مرز بین لثه و دندان می شوند و آن نواحی را که بیشتر اوقات به خوبی تمیز نمی شوند، پاک می کنند؛ البته نوع مسواک زدن شما نیز در این امر کاملا موثر است و بهتر است توضیح و عکس روش صحیح مسواک زدن را ببینید. (بیشتر بخوانید: لیزر در دنداپزشکی چه جایگاهی دارد؟)
ویژگی های تاثیرگذار در انتخاب مسواک خوب
برای انتخاب یک مسواک خوب باید به موارد زیر توجه کنید:
1. سایز مسواک چقدر باشد؟
یک مسواک خوب باید در دست راحت باشد و پس از خیس شدن سر نخورد یا دارای پرزهایی روی دسته نباشد که موجب ناراحتی مصرف کننده شود.
سایز استاندارد مسواک مناسب باید به گونه ای باشد که به راحتی در دست قرار گیرد و قدرت مانور را در دهان هنگام تمیز کردن دندان ها افزایش دهد (نه اینکه مانع آن باشد).
این مورد مخصوصا در تمیز کردن آخرین دندان ها و نحوایی انتهایی دهان تاثیر گذار است. سایز استاندارد یک مسواک در بزرگسالان معمولا بین نیم اینچ عرض و یک اینچ طول می باشد.
باید همواره دقت کنید سایزی که در تهیه مسواک برای کودکان اقدام می کنید متناسب با سایز دست آنها باشد و سنگینی بیش از حدی را به دست کودک منتقل نکند.
بعضی از مسواک های کودکان که دارای شکل ها و عروسک هایی پلاستیکی در انتهای آن است معمولا در دست گرفتن مسواک را دچار مشکل می کند. در واقع انتخاب یک مسواک خوب برای کودکان سختتر است!
2. میزان سختی مسواک مناسب
همیشه تلاش کنید مسواکی را انتخاب کنید که هنگام استفاده از آن، راحتی و امنیت بیشتری را تجربه کنید. نوع نرم مسواک، که پرطرفدارترین نوع است، را انتخاب کنید.
همچنین، در مورد الیاف مسواک نیز توجه داشته باشید. الیاف نوک گرد (با برچسب End-Rounded) نسبت به الیافی که سطح مقطع صاف و لبههای تیز دارند (مانند End-Tuft)، کمتر به لثه آسیب میرسانند.
این موضوع به ویژه برای افرادی که لثههای حساسی دارند و حتی با فشار کمتری خونریزی میکنند، بسیار مهم است. بنابراین، در هنگام خرید مسواک، به این نکات توجه کنید.
3. پیشنهاد دندان پزشک
مهمترین عامل را در انتخاب مسواک خوب، نظر دندان پزشک خود بدانید و اگر می توانید در انتخاب مسواک از او مشورت بگیرید. در غیر این صورت در دفترچه راهنمای مسواکی که تهیه کرده اید جمله “تاییدیه از انجمن دندان پزشکی ایران” را پیدا کنید تا مسواک خریداری شده اعتبارسنجی شود.
4. تاثیرگذاری (مسواک برقی یا دستی؟)
مطالعات علمی صورت گرفته اخیر که روی مسئله قدرت مسواک ها در از بین بردن پلاک ها و جلوگیری از بیماری های لثه نشان داده است که تفاوت زیادی بین مسواک دستی با مسواک برقی در تمیز کردن دندان ها وجود ندارد.
در آزمایشی در 30 مرتبه این مورد اثبات شده است ولیکن شواهد نشان می دهد که نوع خاصی از مسواک برقی به نام (rotation-oscillation) با توجه به حرکات نوسانی خاص خود موثرتر از مسواک های دستی در تمیز کردن دندان به حساب می آید.
پیشنهاد مطالعه: کیست دندان چیست؟
5. هزینه مسواک
به جای خرج زیاد در خرید یک مسواک گران قیمت بهتر است که مسواک هایی ارزانتر تهیه کنید ولی زودتر آن ها را تعویض کنید.
در هزینه های خود به این نکته توجه داشته باشید که مسواک برقی نیز هر مرتبه باید سر الیاف آن را تعویض شود و در بیشتر مواقع در دراز مدت قیمت تمام شده مسواک های برقی بیشتر از مسواک های دستی می شود.
نکات مهم در انتخاب مسواک خوب
1. مسواک هایی که الیاف بیشتری دارند، دندان ها را بهتر تمیز می کنند.
2. در انتخاب مسواک بهتر است به مواردی که کنترل بیشتری در دست داشته باشند دقت کنید (سایزبندی هایی که متناسب با سایز دست و راحتی شما باشند).
3. زاویه بین دسته مسواک و سر آن باید به قدری کم باشد که با شیبی ملایم به سر آن برسد.
4. مسواک های کهنه و از کارافتاده می توانند به لثه و دندان های شما آسیب برساند و از نظر بهداشتی به رشد باکتری ها کمک کرده و از مخاطره انداختن دهان شما دریغ نمی کنند.
5. عمر مناسب یک مسواک خوب نهایتا سه ماه است! زمان استاندارد تعویض یک مسواک برای فرد سالم یک ماه است و پس از سه ماه رشد باکتری ها روی سطح الیاف مسواک به حداکثر می رسد.
6. پس از هر بار استفاده از مسواک آن را شسته و به صورت دستی باقی مانده خمیر دندان از لای الیاف آن خارج کنید.
7. مسواک را در محیط های خشک نگهداری کنید. مسواک را داخل حمام یا هر جایی که هوای آنجا مرطوب است، نگهداری نکنید؛ چون الیاف آن نرم می شوند و خاصیت ارتجاعی مانند خود را از دست می دهند و از آن گذشته میکروب ها بر سطح آب روی مسواک تجمع می کنند.
8. واضح است که دیگران نمی توانند از مسواک شخصی شما استفاده کنند و حتی توصیه میشود که مسواک خود را در مجاورت مسواکهای دیگر قرار ندهید، زیرا باکتری ها بین آنها منتقل میشوند.
9. مسواک را درون درپوش بگذارید.؛ زیرا در جلوگیری ازنشستن گرد و غبار و آلودگی محیط بر سطح مسواک کمک می کند.
10. مسواک خیس را درون درپوش قرار ندهید چون در محیط مرطوب باکتری ها و قارچ ها سریع تر رشد می کنند.
11. در بیماران مبتلا به مشکلات خاص پزشکی هر 3-1 هفته یکبار باید مسواک های مصرفی تعویض شوند.
دکتر وحید عارفی جراح و متخصص بیماریهای لثه با سابقه 20 سال در رشته ایمپلنت، فوق تخصص لیزر و جراحیهای لیزری در دندانپزشکی، عضو AAP آمریکا است. دوره دکترای دندانپزشکی عمومی در سالهای 1993-1987 و تخصص در رشته پریودنتولوژی را از سال 1993-1996 گذرانده است و به مدت 2 سال هم در بخش تخصصی بیماریهای لثه دانشکده دندانپزشکی دانشگاه تهران مشغول بوده است. وی از اعضای اولیه آکادمی پریودنتولوژی ایران در 15 سال گذشته و همچنین از اعضای آکادمی پریودنتولوژی آمریکا است. پس از پیشرفت روشهای لیزری در دندانپزشکی عمومی و جراحیهای لثه و دیگر مداواهای دهان، فک و صورت بوسیله لیزرتراپی، دوره فلوشیپ لیزر را در آلمان گذرانده است. دوره اولیه جراحیهای ایمپلنت را نزد پرفسور برانمارک و هرتل در سال 1372 (1993 میلادی) فراگرفته و بدنبال آن مدارک متعددی در ارتباط با ایمپلنت و جراحیهای پیشرفته استخوانی در داخل و خارج از کشور اخذ نموده است.