پیوره دندان چیست؟
پیوره یک بیماری شدید از بیماری پریودنتال است که در آن رباط ها و استخوان هایی که از دندان حمایت می کنند ملتهب و آلوده می شوند.
بیماری پیوره لثه پس از التهاب ، لثه به تدریج از دهانه دندان عقب کشیده می شود و به دنبال آن ریزش دندان انجام می شود. پیوره یک بیماری خطرناک است زیرا برای مدت طولانی هیچ علائم قابل توجهی را ایجاد نمی کند.
پیوره، که بیشتر به عنوان پریودنتیت شناخته می شود ، یکی از شایع ترین شرایط دندانپزشکی برای انسان است. این نوع از بیماری های دندان هنگامی اتفاق می افتد که بافت های پریودنتیم که دندان های شما را احاطه کرده و از آن حمایت می کنند ، به خطر می افتد. در صورت عدم درمان ، پیوره می تواند منجر به از دست رفتن دندان شود. از بین رفتن دندان به دلیل بدتر شدن پریودنتیم باعث می شود استخوان آلوئول اطراف دندان از بین برود.
همچنین لازم به ذکر است که قبل از ابتلا به بیماری پیوره کامل ، ابتدا به التهاب لثه مبتلا می شوید و از آنجا بدتر می شود. پس از بروز علائم این بیماری لثه ، باید آن را درمان کنید تا از بدتر شدن آن جلوگیری شود .
علائم و نشانه های پیوره
در مراحل اولیه آن هیچ علائمی برای بیماری پیوره وجود ندارد. با این حال ، بخاطر داشته باشید که اگر عادت های بهداشتی خوبی در دندان ندارید در معرض خطر هستید و یا به تمیز بودن دندان های خود بی توجهی دارید.
با پیشرفت بیماری التهاب لثه ، شروع به نشان دادن علائم و نشانه های عمده ای می کند که باید به آنها توجه کنید ، مانند موارد زیر:
• بوی بد دهان
• دندانهای لق
• جویدن دردناک
• لثه هایی که به راحتی خونریزی می کنند
• بوی بد دهان یا هالیتوز
• ورم مکرر لثه
• فشار بین دندانها و لثه ها
• لثه های قرمز روشن ، قرمز تیره یا مایل به ارغوانی
• فضاهای جدیدی بین دندانهای شما ایجاد می شود
• لثه هایی که در هنگام لمس حساسیت دارند
• تغییر در نحوه قرارگیری دندانهای شما
• قرمزی دندان یا لثه یا خونریزی هنگام نخ دندان یا مسواک زدن
• هنگامی که به میوه های سخت مانند گلابی ، سیب یا … گاز می زنید، خون می آید.
• کیسه های عمیق یا با فاصله بین لثه و دندان ایجاد شده است
• دندان های شل که هنگام لمس آن با انگشت یا زبان خود در جای خود قرار می گیرند
• لثه هایی که از دندان شما دور می شوند
اگر این علائم همچنان ادامه داشت ، باید با دندانپزشک خود مشورت کنید. هرچه پیوره را بیشتر نادیده بگیرید و آن پیشرفت کند ، احتمالاً برجسته ترین علامت آن، از بین رفتن کامل دندان ها است.
علل پیوره :
پیوره به طور معمول در صورت عدم رعایت بهداشت دندان اتفاق می افتد. همچنین در مورد پیوره تهاجمی یا سیستم ایمنی ضعیف،مانند بیماران مبتلا به سرطان یا HIV ، می تواند ارثی باشد. اگر اجازه دهید که باکتری ها به دندان شما بچسبند باعث می شوند مینای دندانها و بافتهای پریودنتیم از بین برود.
به هر حال ، در اینجا شایع ترین علل بیماری پیوره ذکر شده است:
بهداشت ضعیف دندان : اگر شما دندانهای خود را با دهانشویه نمی شویید یا دندان هایتان را پاک نمی کنید ، تمام پلاک ها و مواد غذایی روی دندانها باقی می ماند و باکتری ها تمایل به گسترش دارند. نخ دندان همچنین در کاهش پلاک و بقایای پوسیدگی مواد غذایی بین فضای دندان ها به شما بسیار کمک می کند.
پلاک و تارتار: هنگامی که باکتریهای بد در دهان در دهان شما شایع شود ، آنها تمایل دارند با پروتئین و مواد غذایی باقیمانده یک مواد جامد سفید و زرد به نام پلاک تشکیل دهند. هنگامی که این پلاک به دلیل رسوبات کلسیم سخت می شود ، آنها به تارتار تبدیل می کند. هرچه پلاک طولانی تر روی مینای دندان بماند ، دندانهای شما و پریودنتیم بدتر می شوند.
تخریب پریودنتال: این بیماری در اثر از بین رفتن بافت پریودنتیم یا بافت حمایتی که دندانها را در لثه و فک نگه می دارد ایجاد می شود. بهداشت نامناسب دندان ، چیزی است که باعث از بین رفتن این بافت می شود و باعث می شود باکتری ها و مواد زاید اسیدی آنها تکثیر شود.
بیماری لثه یا بیماری خفیف پریودنتال: پلاک باقی مانده بر روی دندان شما می تواند باعث التهاب لثه شود ، که خفیف ترین شکل بیماری پریودنتال است. این حالت به عنوان التهاب و تحریک لثه در اطراف پایه دندان شما تعریف می شود که به آماس لثه نیز معروف است. همانند پریودنتیت ، التهاب لثه با مراقبت خوب از دهان در خانه و معالجه حرفه ای دندانپزشکی قابل برگشت است.
پریودنتیت یا بیماری شدید پریودنتال: با عدم برگشت لثه ، می تواند بدتر شود و تمام راه را به سمت پیوره یا پریودنتیت ایجاد کند. به عبارت دیگر ، لثه می تواند به طور مستقیم به پریودنتیت منجر شود و باعث می شود که در اثر از بین رفتن بافت های پریودنتیم ، شکاف بین دندان ها و لثه ها ایجاد شود. این شکاف ها ، با پلاکت ، تارتار و (البته) باکتری پر می شوند.
دیابت و پیوره : برخی شرایط خاص می تواند باعث ایجاد سایر شرایط در بدن شما شود. این مورد در مورد دیابت و پیوره است. اگر مبتلا به دیابت هستید ، احتمال ابتلا به پریودنتیت نیز افزایش می یابد. اغلب از بیماران دیابتی خواسته می شود که بهداشت دندان را رعایت کنند تا خود را از عوارض بعدی مانند بیماری دندان نجات دهند.
استعمال دخانیات: استعمال دخانیات از جهات مختلفی از جمله تأثیر آن بر سلامت دندان شما برای شما بد است. بله ، بین سیگار کشیدن و ایجاد پیوره ارتباط وجود دارد. استعمال دخانیات در حالی که پریودنتیت شما تحت معالجه است نیز با درمان تداخل دارد.
دکتر وحید عارفی جراح و متخصص بیماریهای لثه با سابقه 20 سال در رشته ایمپلنت، فوق تخصص لیزر و جراحیهای لیزری در دندانپزشکی، عضو AAP آمریکا است. دوره دکترای دندانپزشکی عمومی در سالهای 1993-1987 و تخصص در رشته پریودنتولوژی را از سال 1993-1996 گذرانده است و به مدت 2 سال هم در بخش تخصصی بیماریهای لثه دانشکده دندانپزشکی دانشگاه تهران مشغول بوده است. وی از اعضای اولیه آکادمی پریودنتولوژی ایران در 15 سال گذشته و همچنین از اعضای آکادمی پریودنتولوژی آمریکا است. پس از پیشرفت روشهای لیزری در دندانپزشکی عمومی و جراحیهای لثه و دیگر مداواهای دهان، فک و صورت بوسیله لیزرتراپی، دوره فلوشیپ لیزر را در آلمان گذرانده است. دوره اولیه جراحیهای ایمپلنت را نزد پرفسور برانمارک و هرتل در سال 1372 (1993 میلادی) فراگرفته و بدنبال آن مدارک متعددی در ارتباط با ایمپلنت و جراحیهای پیشرفته استخوانی در داخل و خارج از کشور اخذ نموده است.