فوبیای دندانپزشکی چیست و چطور با آن مقابله کنیم؟

برچسب‌ها:

مقابله با فوبیای دندانپزشکی

برای اغلب افراد که فوبیای دندانپزشکی دارند، صدا یا بوی دندانپزشکی کافیست تا رفتن به دندانپزشکی را پشت گوش بیندازند و از رسیدگی به سلامت دندان های خود سر باز زنند. ترس از دندانپزشکی یکی از ترس های شایع میان اکثر افراد است و همین دلیل باعث شده است تا مثلا یک درمان پوسیدگی سطحی دندان را پشت گوش بیندازند و بعد از مدت زمانی، با تحمل درد فراوان مجبور به مراجعه به دندانپزشکی و بعد از آن متحمل عواقب مختلفی از جمله از دست دادن دندان، عفونت لثه و … یا هزینه های بیشتر برای درمان های گوناگون شوند. لازم است بدانید عفونت لثه یک بیماری جدی است که ممکن است باعث آسیب به قسمت های مختلف بدن شود که عفونت آن نیز ارتباط با بیماری قلبی سکته و دیابت دارد.

انواع ترس از دندانپزشکی

فوبیای دندانپزشکی که به آن ترس بیش از حد از دندانپزشکی میگویند در برخی از افراد علت های مختلفی دارد که شامل:

  • ترس از دندانپزشک : ممکن است برخی از دندانپزشکان حالتی غیر دوستانه و سرد داشته باشند و تجربه ناخوشایند و منفی قبلی فرد میتواند یکی از علل فوبیای دندانپزشکی باشد.
  • احساس درد : مراحل درمان دندانپزشکی بعد از تزریق بی حسی و در زمانی شروع میشود که فرد دردی را احساس نمیکند اما در برخی از افراد انجام برخی از مرحله ها و یا ترس از کشیدن دندان عقل ممکن است دارای اندکی حس درد باشد که مربوط به دندان های حساس است اما در کل شخص فکر میکند درد حین درمان دندانپزشکی را نمیتواند تحمل کند.
  • بی حس شدن : در افرادی که ممکن است در تنفسشان دچار مشکل شوند و چون دهانشان بی حس میشود میترسند نتوانند نفس بکشند یا مشکلی در بلعشان پیش بیاید، این ترس به سراغشان می آید.
  • صدا یا بوی دندانپزشکی : افرادی که تجربه ناخوشایند در دندانپزشکی داشته اند از صداهای دریل یا بوی مواد دندانپزشکی میترسند.
  • سوزن : ترس از سوزن در اکثر افراد شایع است و ممکن است از تزریق سوزن بی حسی به شدت ترس داشته باشند.

نشانه های فوبیای دندانپزشکی

از علائم ترس از دندانپزشکی میتوان به نشانه های زیر اشاره کرد:

  • فشار خون بالا

  • تعریق بیش از حالت طبیعی

  • تنگی نفس

  • ضربان قلب بالا

  • احساس وحشت زدگی

  • حالت تهوع

  • خشک شدن دهان

  • استرس و اضطراب

  • حمله های عصبی

در برخی از موارد، افراد ممکن است نشانه های دیگری نیز داشته باشند، مانند:

  1. افزایش تعریق در دست و پا احساس سرگیجه
  2. اشتباهات گفتاری یا دشواری در صحبت کردن
  3. خیال پردازی های منفی درباره دندانپزشکی
  4. عدم تمایل به خوردن خوراکی های چسبنده یا سخت
  5. تمایل به جلوگیری از ملاقات با دندانپزشک
  6. عدم توانایی در خوابیدن قبل از ملاقات با دندانپزشک
  7. بی خوابی یا دشواری در خوابیدن پس از ملاقات با دندانپزشک

مهم است بدانید که هر فرد ممکن است نشانه های متفاوتی از فوبیای دندانپزشکی را تجربه کند و این لیست صرفاً یک سری از نشانه ها است که غالباً در این حالت دیده می شود.

تاثیر فوبیای دندانپزشکی بر سلامت دندان و دهان

ترس از دندانپزشکی در افراد باعث خودداری از مراجعه به دندانپزشکی و انجام درمان میشود که عواقب آن چیزی جز بدتر شدن وضعیت دندان ها، درمان های پرهزینه و در برخی شرایط بی دندانی میشود. انجام دوره ای معاینات دندانپزشکی، چکاپ دندان ها با به همراه داشتن عکس رادیوگرافی دندان میتواند از وقوع عواقب سنگینِ عدم مراجعه به دندانپزشکی جلوگیری کند. اکثر مشکلات دندانی با تغییر سبک زندگی و عادات غذایی قابل پیشگیری هستند. با عدم مراجعه به دندانپزشکی به علت فوبیای دندانپزشکی یا هر گونه ترس از دندانپزشکی نه تنها احتیاج به درمان های پیچیده تر و پر هزینه تر خواهد بود بلکه نحوه صحیح رعایت بهداشت دهان و دندان را نیز از دست میدهید و ممکن است به انواع بیماری های دهان مبتلا شده و در زندگی روزمره شما خلل وارد شود.

چگونه ترس از دندانپزشکی را از بین ببریم؟

راهکارهای مختلفی جهت کاهش استرس دندانپزشکی وجود دارد که میتواند بسیار هائز اهمیت باشد. برخی از تکنیک ها در کنترل ترس از دندانپزشکی موثر هستند که شامل موارد زیر:

  • تنفس عمیق

  • گوش دادن به موسیقی حین درمان

  • مدیتیشن

  • و …

روش درمانی دندانپزشکی در خواب برای مقابله با فوبیای دندانپزشکی

علاوه بر این تکنیک ها، روشی موثر برای غلبه بر ترس از دندانپزشکی در کودکان و غلبه بر فوبیای دندانپزشکی در بزرگسالان وجود دارد که به آن روش درمان دندانپزشکی در خواب یا سدیشن دندانپزشکی میگویند. سدیشن دندانپزشکی یک راه چاره برای افرادی است که دچار فوبیای دندانپزشکی هستند و به علت ترس از دندانپزشکی از انجام درمان سر باز میزنند. البته در نظر داشته باشید که ممکن است روش دنداپزشکی در خواب برای برخی از افرادی که نیازمند مصرف نوعی دارو هستند و برای افرادی که سابقه واکنش آلرژیک به دارو دارند مناسب نباشد که حتما باید قبل از انجام درمان با روش سدیشن دندانپزشکی، پزشک خود را از این موضوع مطلع کنند.

دلایل شکسته شدن دندان چیست؟

سخن پایانی درباره فوبیای دندانپزشکی

رسیدگی به سلامت دندان یکی از جنبه های مهم و اساسی سلامت عمومی بدن است که در صورت عدم انجام درمان های دندانپزشکی ممکن است به انواع بیماری های دهانی دچار شوید. اگر از مراجعه به دندانپزشکی میترسید ممکن است انجام تکنیک های عمومی برای کنترل ترس از دندانپزشکی در شما کافی نباشد اما میتوان با به کار گیری راهکارهای پیشرفته درمانی بر این ترس غلبه کرد. مهم است دندانپزشک را از مسئله فوبیای دندانپزشکی خود آگاه کنید تا با شما همکاری کند. اجازه ندهید ترس از دندانپزشکی، شما را از لذت داشتن یک لبخند زیبا و دندان های سالم و به دنبال آن سلامت عمومی بدن محروم کند.
دکتر وحید عارفی جراح و متخصص بیماری‌های لثه با سابقه 20 سال در رشته ایمپلنت، فوق تخصص لیزر و جراحی‌های لیزری در دندان‌پزشکی، عضو AAP آمریکا است. دوره دکترای دندان‌پزشکی عمومی در سال‌های 1993-1987 و تخصص در رشته پریودنتولوژی را از سال 1993-1996 گذرانده است و به مدت 2 سال هم در بخش تخصصی بیماری‌های لثه دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه تهران مشغول بوده است. وی از اعضای اولیه آکادمی پریودنتولوژی ایران در 15 سال گذشته و همچنین از اعضای آکادمی پریودنتولوژی آمریکا است.
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

مقالات مرتبط

درمان دندان با لیزر در دندانپزشکی در سال 1403 +جزئیات

اگرچه ممکن است فکر کنید استفاده از لیزر در دندانپزشکی یک پدیده نو و مدرن است، اما در واقع استفاده از لیزر برای درمان‌ها و تسهیلات دندانپزشکی تاریخچه‌ای نسبتاً طولانی دارد. استفاده از لیزر در دندانپزشکی به شکل مدرن و کنونی حدود ۳۰ سال است. در این مقاله، قصد داریم به شما درباره ۱۸ کاربرد

تفاوت لمینت ایمکس و زیرکونیا (زیرکونیوم)

لمینت ایمکس در مطلب زیر توضیح می‌دهیم که لمینت ایمکس چیست، در مورد انواع لمینت و مزایای لمینت سرامیکی ایمکس صحبت خواهیم کرد. سپس تفاوت آن با زیرکونیا و لومینیرز را بیان می‌کنیم  به نظر شما ویتامین های ضروری برای دهان و دندان چیست؟ متد ایمکس (eMax) چیست؟ یکی از درمان‌های جدیدی که در دندانپزشکی

فاصله میان دندان ها به چه دلیلی به وجود می آید؟

 علل فاصله میان دندان ها چیست؟  طی یک مطالعه که در سال ۲۰۱۲ انجام شده است نشان می دهد که فاصله میان دندان ها در تقریبا دو سوم از کودکانی که دندان های جلویی آن ها به تازگی رشد کرده است رخ می دهد.دلایل مختلفی برای ایجاد فاصله میان دندان ها وجود دارد. اتفاقی که

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WeCreativez WhatsApp Support
تیم پشتیبانی مجموعه تخصصی دکتر وحید عارفی برای پاسخ به تمامی سوالات شما حاضر است
👋 سلام چطور میتونم کمکتون کنم
پیمایش به بالا