عفونت ایمپلنت دندان | علائم، دلیل عفونت و راه های درمان آن

بیشترین عوارض ایمپلنت دندان ناشی از عفونت هستند و پری ایمپلنتیت به عنوان شایع‌ترین نوع عفونت، می‌تواند منجر به التهاب ، از دست رفتن استخوان و نارسایی کاشت گردد. پری ایمپلنتیت یک بیماری پریودنتال (لثه) است که به دلیل تجمع زیاد پلاک های عفونی ایجاد می‌شود. این نوع بیماری می‌تواند بلافاصله پس از کاشت یا در مدت ماه‌ها و حتی سال‌ها بعد از آن ایجاد شود. باکتری‌ها مسئول ایجاد عفونت ایمپلنت دندان هستند و اگر از مواد کاشت با کیفیت پایین استفاده شده باشد، احتمال عفونت ایمپلنت دندان بیشتر خواهد بود. حدود ۲۸ درصد افرادی که به کاشت دندان می‌پردازند، با پری ایمپلنتیت مواجه می‌شوند، اما آن تنها به نارسایی ایمپلنت منجر نمی‌شود. با توجه به شیوع بالای عفونت ایمپلنت دندان، دندانپزشکان باید به بیماران خود درباره خطرات احتمالی عفونت و روش‌های کاهش عوامل خطر مطلع کنند.

علت عفونت ایمپلنت دندان

علت عفونت ایمپلنت دندان، تشکیل پلاک باکتریایی یا مواد سازنده آن است. این عفونت ممکن است از منابع خارج از دهان نظیر انتقال از تماس با شیء آلوده، یا از منابع داخل دهان مانند جیب های پریودنتال، بزاق، سطح زبان، لوزه ها و یا مخاط دهان ایجاد شود. در حین کاشت دندان، دندان های باقیمانده و شرایط پریودنتال آن‌ها به عنوان مهمترین منبع باکتری‌های بیماریزا و ایجاد عفونت پس از کاشت باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرند.

عوامل مستعد کننده عفونت ایمپلنت دندان

عوامل زیادی وجود دارد که می تواند خطر ابتلا به عفونت ایمپلنت دندان را افزایش دهد. مهم ترین این عوامل عبارتند از:

  • ابتلا به بیماری لثه: عفونت لثه می تواند باعث رکود لثه و از بین رفتن ایمپلنت شود
  • استعمال دخانیات: سیگار کشیدن جریان خون را در لثه ها محدود می کند و باعث خشکی دهان می شود و این هر دو، منجر به افزایش باکتری های مضر دهان خواهد شد.
  • ضعف بهداشت دهان و دندان: یک برنامه منظم بهداشت دهان و دندان، تعداد باکتری های مضر دهان را کنترل کرده، از عوارضی مانند بیماری های لثه و پوسیدگی دندان جلوگیری کند. التهاب بافت نرم پری ایمپلنت (موکوزیت) نشانه عدم رعایت بهداشت کافی است.

علائم عفونت ایمپلنت دندان

برای درمان عفونت ایمپلنت دندان قبل از اینکه پیشرفت کند و تأثیر شدیدی بر سلامت دهان و دندان بگذارد، مهم است که علائم و نشانه های آن را بدانید. علائم رایجی که بتوانند شما را راهنمایی کنند عبارتند از:

  • بوی بد دهان / نفس بد بو
  • وجود چرک یا خونریزی
  • درد رو به وخامت، یا تبی که با دارو کاهش نمی یابد
  • مشکل در جویدن
  • تورم و قرمزی لثه
  • شل شدن ایمپلنت
  • افزایش عمق فاصله بین ایمپلنت و لثه

تشخیص عفونت ایمپلنت دندان

همانطور که در بیماری های پریودنتال دیگر، درمان اولیه در بیماری های پیرامون ایمپلنت نیز با درمان تشخیصی موفقیت‌آمیز کمتری همراه است. به همین خاطر، تشخیص دقیق و به موقع بسیار حائز اهمیت است. در ابتدا، دندانپزشک دندان را معاینه می‌کند و با احساس ملایم التهاب، چرک، عفونت و خونریزی، به دنبال علائم بالینی می‌گردد. در این مرحله، سعی می‌کند دلایل دیگر عفونت را از بین ببرد، مانند عفونتی که ناشی از جسم خارجی باشد. مرحله بعد، گرفتن عکس رادیوگرافی از ایمپلنت دندان آلوده است. در تصاویر رادیولوژی، از دست رفتن استخوان که نشان دهنده التهاب و عفونت پیشرفته است، قابل مشاهده است. در تحلیل موفقیت روش های درمانی مختلف، از تجزیه و تحلیل میکروبی قبل و بعد از درمان استفاده می‌شود.

درمان عفونت ایمپلنت دندان

حتما به یاد داشته باشید که ایمپلنت های دندانی شما می‌توانند بلافاصله پس از جراحی، و همچنین در طول هفته‌ها و حتی ماه‌هایی که پس از آن می‌گذرد، آلوده شوند. با این حال، هر چه درمان زودتر شروع شود، موفقیت بیشتر و مشکلات بعدی کمتر خواهد بود. در صورتی که گزینه‌های درمانی مختلفی برای رفع عفونت ایمپلنت دندان وجود دارند، روش واحد پذیرفته شده وجود ندارد و هر فرد باید جداگانه تحت درمان قرار گیرد و بر اساس ارزیابی‌های مربوط به وی، درمان مناسبی انتخاب شود. درمان هر فرد به پیشرفت عفونت بستگی دارد و ممکن است شامل درمان‌های غیرجراحی و جراحی باشد.

درمان غیر جراحی

این نوع درمان در اوایل التهاب به کار برده می شود و نتایج امیدوارکننده ای دارد. درمان غیر جراحی شامل تمیز کردن مکانیکی محل آلوده، شستشوی ضد میکروبی (مثلا با کلرهگزیدین)، ضد عفونی (تجویز آنتی بیوتیک موضعی یا سیستمیک برای یک عفونت متوسط) و اخیراً برس های چرخان (RotoBrush) است.

درمان جراحی

در صورتی که عفونت ایمپلنت دندان به حدی پیشرفت کند که باعث از دست رفتن شدید استخوان شود، درمان غیرجراحی موفقیت‌آمیز نبوده و نیاز به مداخله جراحی دارد. در این روش، مداخله جراحی ممکن است همراه با تمیز کردن مکانیکی ایمپلنت، ضد عفونی و استفاده از آنتی‌بیوتیک باشد. اگر ایمپلنت دندانی به دلیل عفونت ایمپلنت دندان شدید و از بین رفتن استخوان، شل شده باشد، نجات آن ممکن نیست. در چنین حالتی، ایمپلنت دندان آلوده باید برداشته شده و ناحیه باقی‌مانده به مدتی به خود رها شود تا عمل ترمیم انجام شود. پس از رفع عفونت، ایمپلنت دندان جدیدی کاشته می‌شود.

درمان عفونت زودرس و دیررس

اگر علائم عفونت ایمپلنت دندان بلافاصله بعد از جراحی مشاهده شود، درمان توسط آنتی بیوتیک یا در موارد پیشرفته، تعویض ایمپلنت خواهد بود. اگر عفونت بعد از کاشتن ایمپلنت اتفاق بیفتد، ممکن است دندانپزشک اقدام به تنظیم بایت (ردیف دندانها)، یا تمیز کردن اطراف ایمپلنت کند و در موارد شدید، ممکن است نیاز به جراحی اضافی برای جایگزینی ایمپلنت وجود داشته باشد.

پیشگیری از عفونت ایمپلنت دندان

  • رعایت بهداشت عالی دهان و دندان بهترین راه برای جلوگیری از عفونت است
  • اگر ایمپلنت دندانی دارید، حتما باید هر شش ماه یکبار خود را تحت معاینه منظم دندانپزشکی قرار دهید. دندانپزشک ایمپلنت های دندانی شما را از نظر علائم التهاب و عفونت زودرس بررسی می‌کند تا در صورت یافتن هر علامتی سریعاً برای درمان آن اقدام شود
  • آموزش گرفتن در زمینه نگهداری ایمپلنت و مراقبت روزمره در منزل نیز از اهمیت فوق العاده ای برای حفظ ایمپلنت برخوردار است.

درمان عفونت ریشه دندان و لثه

عفونت یا پوسیدگی دندان، لثه، صورت، فک یا گلو، آبسه دندان را به همراه دارد. این بیماری‌ها ممکن است ناشی از وضعیت سلامتی نامناسب، عدم مراقبت مناسب و به موقع از دندان‌ها و عدم درمان جرم دندان باشند. همچنین، با بیماری‌هایی مثل اختلالات خود ایمنی یا بیماری‌ها و روش‌های درمانی که باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شوند (مانند دیابت و شیمی درمانی برای سرطان) همراه باشند. عفونت دندان و سوزش دهان نیز ممکن است ناشی از وارد شدن آسیب خفیف در حفره دهان باشد. باکتری‌های پوسیدگی دندان می‌توانند تا لثه‌ها، گونه، گلو، زیر زبان یا حتی در فک یا استخوان‌های صورت گسترش پیدا کنند. عفونت لثه و دندان در صورتی که بافت‌ها ملتهب شوند یا ناشی از فشار آبسه دندان و لثه باشند، ممکن است درد زیادی را به همراه داشته باشند. برای درمان عفونت لثه، بهتر است به متخصص مراجعه کنید. آبسه لثه ناشی از عفونت یا آسیب به سطح بافت لثه است. آبسه بافت‌های اطراف دندان که از علایم عفونت دندان است، نفوذ بیشتری دارد و به نواحی لثه رسیده است. همچنین، آبسه پری‌اپیکال به دندانی اشاره دارد که در دسترس عفونت در پالپ دندان قرار گرفته است.

چرک در محل عفونت دندان جمع آوری می شود. فرد به تدریج درد بیشتری را تجربه می کند تا اینکه آبسه به خودی خود بترکد و آب آن گرفته شود یا با جراحی آب آن گرفته شود. در موارد نادر، عفونت تا حدی پیشرفت می کند که ورم منجر به مسدود شدن مسیرهوایی و مشکلات تنفسی می گردد. عفونت لثه و دندان همچنین همراه با خونریزی لثه ، گوش درد، گلو درد، سردرد، تهوع، داستفراغ، تب، لرز و تعریق زیاد است و باعث بیماریهای لثه می شود.

دندان‌های سالم برای سلامت عمومی کودک مهم می‌باشند. از زمان تولد فرزندتان، موارد زیادی را می‌توانید برای افزایش سلامت دندان‌ها انجام دهید. برای مثال، کمک به آنها برای مسواک زدن دندان‌هایشان یا پرهیز از قرار دادن کودک در تخت به همراه بطری شیر و کنترل منظم دندان‌ها برای مشاهده‌ی لکه‌ها یا نقاط سیاه و نیز برنامه‌ریزی جهت چک‌آپ منظم دندان توسط دندانپزشکی کودکان . دندانپزشک اطفال صلاحیت یک متخصص را دارد زیرا آنها پس از دانشکده‌ی دندانپزشکی، دو تا سه سال دوره‌ی تخصصی اضافی را نیز می‌گذرانند. این امر تضمین می‌کند که کودک شما بهترین خدمات ممکن و بهترین تجربه در ارتباط با دندان‌ها را دریافت می‌نماید.

کیست، کیسه‌ی غیرطبیعی مملو از مایع، گاز یا جامدی است که در بدن تشکیل می‌شود. کیست دهان معمولاً محتوی مایع است و احتمال تشکیل آن در هر جایی از دهان، از جمله استخوان، لب، زبان، گلو یا غدد بزاقی وجود دارد. کیست لثه و دندان معمولاً بدون درد و به عرض کوچکتر از یک اینچ (2.54 سانتی متر) هستند. اما کیست عفونی یا آبسه قرمز رنگ، متورم و دردناک است. به انباشته شدن چرک آبسه گویند. گاهی لازم است برای از بین بردن و خارج کردن کیست ایجاد شده عمل جراحی انجام شود.

انواع

انواع عفونت مربوط به دهان و دندان از قرار زیر می باشد:

  • عفونت لثه: آبسه ( عفونت لثه )تنها در بافت لثه وجود دارد و دندان یا رباط اطراف آن را تحت تاثیر قرار نمی دهد.
  • آبسه پریودنتال: این عفونت دندان در ساختارهای بافت استخوانی محافظ دندان ها ایجاد می شود.
  • آبسه پری اپیکال: این نوع عفونت در پالپ نرم دندان بوجود می آید

عفونت ریشه دندان و دندان معمولا باید تحت درمان آبسه دندان قرار بگیرد. درغیر این صورت، وخیم تر شده و منجر به تخریب بافت استخوانی می شود.

علائم و نشانه ها

نشانه چیزی است که بیمار احساس می کند و گزارش می دهد، در حالی که علامت چیزی است که افراد دیگر مثل دندانپزشک خوب یا پرستار آن را تشخیص می دهند. برای مثال، درد نشانه است، در حالی که جوش یک علامت است. علائم و نشانه های عفونت دندان شامل موارد زیر می باشند:

  • درد: نشانه اصلی عفونت لثه و دندان درد می باشد. درد ناشی از عفونت دندان می تواند آزاردهنده و اغلب شدید باشد و باید سریعا برای درمان دندان درد اقدام کرد. این درد دندان معمولا به صورت ناگهانی شروع می شود و در چند ساعت یا روز بعدی شدت پیدا می کند. در بعضی از موارد، درد تا گوش، استخوان فک و گردن نیز امتداد پیدا می کند.
    احساس درد در ناحیه دارای عفونت دندان در حین گاز زدن چیزی
    لمس ناحیه دارای عفونت لثه همراه با درد است
    باعث ایجاد حساسیت دندانی به غذاها و نوشیدنی های گرم و سرد
    بد بو شدن دهان در اثر بیماری های لثه : در اکثر موارد برای درمان بوی بد دهان در کودکان و بزرگسالان باید علت به وجود آورنده آن را از بین برد.
    تب و سردرد
    ناخوشی عمومی
    تریسموس که در صورت بروز بیمار به سختی می تواند دهان خود را باز کند
    ناراحتی و درد در هنگام بلع غذا
    بی خوابی

علت

عفونت دندان دراغلب موارد ناشی از باکتری ها، مخصوصا باکتری های موجود در پلاک می باشد که عفونت می کنند و وارد دندان می شوند.

عفونت ریشه و عصب دندان: باکتری از طریق حفره های کوچکی که ناشی از پوسیدگی دندان است و در مینای دندان بوجود می آید، وارد می شود. پوسیدگی در نهایت باعث شکسته شدن لایه نرم تر بافت زیر مینا که عاج دندان نام دارد می شود. با استمرار پوسیدگی، حفره در نهایت به پالپ نرم دندان نفوذ می کند و عفونت دندان بروز می یابد.

با گسترش عفونت پالپ، باکتری ها به استخوانی که دور دندان قرار گرفته و از آن محافظت می کند و استخوان آلوئول نام دارد، نفوذ می کنند و عفونت پری آپیکال بوجود می آید.

عفونت پریودنتال: وقتی باکتریی که در پلاک دندان وجود دارد باعث عفونی شدن لثه ها می شود، بیمار مبتلا به پریودنتیت (التهاب لثه) می شود. لثه ها ملتهب می شود که باعث جدا شدن بافت دور ریشه دندان) از انتهای دندان می شود. وقتی رباط پریودنتال از ریشه جدا می شود، یک کیسه پریودنتال که کیسه بسیار ریزی است، تشکیل می شود. کیسه به راحتی کثیف و به سختی تمیز می شود. با بوجود آمدن باکتری در پاکت پریودنتال، آبسه پریودنتال بوجود می آید. بیماران می توانند در نتیجه یک روش درمانی مخصوص دندان که به صورت تصادفی باعث بوجود آمدن پاکت های پریودنتال شده است دچار عفونت لثه شوند. همچنین، مصرف آنتی بیوتیک در التهاب لثه درمان نشده که باعث پوشانده شدن علائم عفونت دندان می شود، می تواند منجر به آبسه پریودنتال شود. گاهی اوقات آسیب دیدگی لثه منجر به عفونت پریودنتال می شود، حتی اگر لثه دچار التهاب نشده باشد.

زمان مراجعه به پزشک

هر فردی که علائم مرتبط با عفونت دندان را دارد باید فورا به دندان پزشک مراجعه کند. دندان پزشک مجرب به راحتی آبسه دندان را تشخیص می دهد. توصیه می شود که در این شرایط یا به دندان پزشک مجرب و داری مجوز، مرکز دندان پزشکی محلی یا بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید. افرادی که مشکلات بلع و تنفسی دارند باید مستقما به بخش اورژانس بیمارستان خود مراجعه کنند.

در صورتی که بنا به دلایلی نمی توانید فورا به دندان پزشک مراجعه کنید، باید نزد پزشک عمومی بروید. پزشک عمومی نمی تواند عفونت دندان را درمان کند، اما داروهایی و توصیه هایی برای مراقبت شخصی و کنترل درد ارائه می کند و در صورت نیاز، سریع ترین راه برای دریافت درمان اضطراری را به شما اطلاع می دهد.

درمان

تنها کسی که می تواند عفونت دندان را به خوبی درمان کند دندان پزشک است. درمان شامل روش های ترمیم دندان و در بعضی موارد جراحی است.

برش: عفونت باید برش داده شود و محتویات آبسه که حاوی باکتری است کشیده شود. برای این درمان به بیمار بیهوشی موضعی تزریق می شود.

درمان عفونت دندان: برای درمان عفونت دندان از عصب کشی دندان استفاده می شود. یک دریل برای ایجاد سوراخ در دندان مرده استفاده می شود تا چرک بیرون آورده شود. هر گونه بافت آسیب دیده از پالپ خارج می شود. سپس برای جلوگیری از عفونت های دندان بعدی، دندان پر می شود. هزینه عصب کشی دندان نیز به دندان آسیب‌دیده، دندان‌پزشک معالج و محل زندگی فرد بستگی دارد. عصب کشی (روت کانال) دندان یکی از عمل‌های دندانپزشکی است که در آن مغز (پالپ) آسیب دیده یا عفونی دندان خارج و با مواد پر می‌شود. مغز دندان از سلول‌های دندانی مخصوص، رگ‌های خونی، فیبرهای بافتی و چند فیبر عصبی تشکیل می‌شود که در فضای توخالی داخل بخش مرکزی دندان قرار دارند. عمل عصب کشی درمان اندودنتیک نیز نامیده می‌شود. میزان موفقیت درمان ریشه دندان معمولاً بالا است و حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد بیماران پس از انجام این عمل می‌توانند از عملکرد مناسب دندان بهره بگیرند.

درمان عفونت لثه: برای درمان عفونت لثه، آب عفونت باید کشیده شود و کیسه پریودنتال تمیز گردد. سپس  باید از بین بردن جرم دندان انجام شود و جرم دندان که روی سطوح ریشه بوده باید با پاکسازی قسمت زیرین خط لثه و جرمگیری دندان صاف شوند. این کار به درمان عفونت دندان و جلوگیری از بروز عفونت های بیشتر کمک می کند.

روش دیگر غیرجراحی برای درمان بیماری های لثه، تمیز کردن عمقی دندان و صاف کردن ریشه است.

داور

آنتی بیوتیک ها به منظور جلوگیری از گسترش عفونت لثه و دندان تجویز می شوند و ممکن است همراه با داروهای مسکن مورد استفاده قرار گیرند. از نمونه های داروهای آنتی بیوتیک می توان به آموکسی سیلین یا مترونیدازول اشاره کرد. آنتی بیوتیک ها نباید به هیچ وجه جای مراجعه به پزشک را نمی گیرد و نباید برای به تعویق انداختن درمان مورد استفاده قرار گیرد.

داروهای مسکن غیرتجویزی بازاری باعث کاهش درد ناشی از عفونت لثه در حین انتظار بیمار برای درمان شدن می شود. باید اطلاعات روی بسته این داروها را به دقت مطالعه و از دستورالعمل های ارائه شده پیروی کنید. داروهای مسکن صرفا برای کاهش درد عفونت دندان باید مورد استفاده قرار گیرند، و نمی توانند جایگزین مراجعه به پزشک شوند. آسپرین، ایبوپروفن داروهای مسکن موثری هستند. با این حال، بعضی از این داروهای مسکن برای انواع مشخصی از بیمارها مناسب نیست که در ادامه به آنها اشاره شده است:

  • ایبوپروفن و آسم: در صورت ابتلا به اسم، ایبوپروفن مصرف نکنید.
  • ایبوپروفن و زخم معده: در صورتی که زخم معده دارید یا پیش از این به آن مبتلا شده اید، ایبوپروفن مصرف نکنید.
  • آسپرین و کودکان: کودکان و افراد زیر 16 سال نباید آسپرین مصرف کنند.
  • آسپرین، بارداری و شیر دهی: در صورتی که باردار هستید یا بچه شیر می دهید، آسپرین مصرف نکنید.

جراحی

بیماران مبتلا به عفونت دندان و لثه و عفونت مکرر باید بافت لثه ها خود را تغییر شکل داده و کیسه یا پاکت پریودنتال را خارج سازند. این روش جراحی توسط جراح دهان صورت می گیرد. در صورتی که عفونت حتی پس از جراحی بوجود آمد، دندان باید کشیده شود.

اقدامات اولیه

کارهایی که شخصا می توانید انجام دهید تا زمانی که به دندان پزشک مراجعه کنید به شرح زیر می باشد:

  • خودداری از مصرف نوشیدنی ها و غذاهای سرد
  • خودداری از مصرف نوشیدنی ها و غذاهای گرم
  • غذاهای نسبتا سردی که با سمت دیگر دهان جویده می شود احتمالا درد کمتری را به همراه خواهد داشت
  • از مسواک بسیار نرمی استفاده کنید

عفونت دندان و لثه یک بیماری جدی دهان و دندان می باشد که در صورت بروز علائم آن باید به دندان پزشک مراجعه کنید، زیرا در صورت به تعویق افتادن درمان می تواند عوارض ناخوشایندی داشته باشد. عفونت لثه و دندان حتی در کودکان که هنوز دندان های دائمی در آنها رشد نکرده است باید جدی گرفته شود. در صورت بروز علایم عفونت دندان در بارداری هنگام مراجعه به دندان پزشک وی را از وضعیت خود آگاه سازید.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

مقالات مرتبط

ایمپلنت دندان چیست؟ بهترین برند ایمپلنت در سال 1403 ( قیمت )

در دهه‌های اخیر، ایمپلنت‌ها به عنوان یک روش پرکاربرد و موثر در جایگزینی دندان‌های از دست رفته یا آسیب دیده، جای خود را در زمینه‌ی دندانپزشکی باز کرده‌اند. این فناوری نه تنها به بیماران امکان بازگشت به عملکرد طبیعی دندان‌هایشان را می‌دهد، بلکه تاثیر بسزایی در کیفیت زندگی و رفاه آنان دارد. قبل از اینکه

آبسه دندان و علت ایجاد آن + علل ابتلا، راه های درمان و پیشگیری

آبسه دندان  آبسه دندان یک نوع عفونت است که در لثه و یا دندان شکل می‌گیرد. آبسه به صورت تورم قرمز و ظاهری شبیه جوش ممکن است روی لثه مشاهده شود. علل مختلفی برای ایجاد آبسه دندان وجود دارد، اما یکی از مهمترین علل آن عدم پاک کردن مواد غذایی بین دندان‌ها و در دهان

کشیدن دندان عقل و نکاتی که باید بعد از آن رعایت کنید

کشیدن دندان عقل یکی از تجربه‌های ناخوشایند است که بعد از آن احساس ناراحتی، درد، بی حسی و تورم را تجربه می‌کنیم. اکثر افراد با این تجربه آشنا هستند. از طرف دیگر، دندانپزشک توصیه می‌کند که پس از کشیدن دندان عقل، به موارد زیر توجه کنید: حدود یک ساعت از استفاده از گاز استریل (آکسیژن

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WeCreativez WhatsApp Support
تیم پشتیبانی مجموعه تخصصی دکتر وحید عارفی برای پاسخ به تمامی سوالات شما حاضر است
👋 سلام چطور میتونم کمکتون کنم
پیمایش به بالا