این مقاله در مورد عوارض ایمپلنت فوری دندان است؛ اما قبل از آن در مورد ایمپلنت دندان مباحثی مطرح شده است. هنگامی که دندانی به دلیل آسیب یا بیماری از دست میرود، فرد میتواند عوارضی مانند از دست دادن سریع استخوان، گفتار ناقص یا تغییر در الگوی جویدن را تجربه کند که منجر به ناراحتی میشود. جایگزینی دندان از دست رفته با ایمپلنت دندان میتواند بهطور قابلتوجهی کیفیت زندگی و سلامت بیمار را بهبود بخشد.
سیستمهای ایمپلنت دندانی شامل بدنه ایمپلنت دندان و اباتمنت ایمپلنت دندانی است و ممکن است شامل یک پیچ ثابتکننده اباتمنت نیز باشد. بدنه ایمپلنت دندان با جراحی در استخوان فک به جای ریشه دندان قرار میگیرد. اباتمنت ایمپلنت دندان معمولاً توسط پیچ فیکساتور اباتمنت به بدنه ایمپلنت متصل میشود.
توصیههایی برای بیماران
قبل از انتخاب ایمپلنت دندان، با ارائهدهنده دندانپزشک خود در مورد مزایا و خطرات احتمالی و اینکه آیا کاندیدای این روش هستید یا خیر صحبت کنید.
مواردی که باید در نظر بگیرید:
سلامت کلی شما عامل مهمی در تعیین اینکه آیا شما کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان هستید، مدتزمان بهبودی ایمپلنت چه مقدار است میباشد. آگاهی در مورد این مسئله عوارض ایمپلنت فوری را کاهش میدهد.
چه کسی کاندیدای خوبی برای کاشت ایمپلنت فوری است؟
تراکم استخوان کافی
در حالی که سایر راهحلهای جایگزینی دندان، مانند پروتز، برای حمایت از لثهها متکی هستند، ایمپلنتهای دندانی استحکام خود را مستقیماً از استخوان فک میگیرند. این به آنها اجازه میدهد تا ثبات بیبدیل و نیروی نیش قوی را برای بیماران فراهم کنند. با این حال، برای اطمینان از موفقیت این روش در کاشت ایمپلنت فوری و معمولی، نامزدهای بالقوه باید تراکم استخوان کافی داشته باشند. در غیر این صورت باعث بروز عوارض در ایمپلنت فوری میشود.
لثههای سالم
لثههای سالم نقش مهمی در نگهداشتن دندانها در جای خود و محافظت از ریشه دارند. با این حال، اگر به هر طریقی (مثلاً بیماری لثه) در معرض خطر قرار گیرند، دندانپزشک شما باید ابتدا این نگرانیها را برطرف کند تا اطمینان حاصل شود که لثههای شما به اندازه کافی برای این عمل سالم هستند. در غیر این صورت، باکتریهای مضر میتوانند به استخوان حمایتکننده ایمپلنت آسیب بزنند و باعث شکست کاشت ایمپلنت شوند. این یکی از مهمترین عوارض ایمپلنت فوری است.
سلامت دهان و دندان
در مقایسه با سایر گزینههای جایگزینی دندان، ایمپلنتهای دندانی نگهداری نسبتاً کمی دارند. اگر نامزدهای بالقوه بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنند واجد شرایط کاشت دندان نخواهند بود.
عادات مضر
عادات بد دندانی میتواند بهطور یکسان روی دندانهای طبیعی و ایمپلنتهای دندانی آسیب وارد کند. با این حال، برخی رفتارها، مانند استفاده از محصولات تنباکو یا نوشیدن بیش از حد الکل، میتواند روند بهبودی را به ویژه دشوار کند؛ بنابراین، برای داوطلبان مهم است که این عادات را قبل، در طول و بعد از عمل ترک کنند تا بهترین نتایج را به دست آورند. سیگار ممکن است روند بهبودی را تحت تأثیر قرار دهد و موفقیت طولانیمدت ایمپلنت را کاهش دهد.
عوارض ایمپلنت فوری
برخی از عوارض ایمپلنت فوری دندان که در ادامه به آنها اشاره میکنیم؛ موجب میشود که برخی دندانپزشکان این روش را پیشنهاد نکنند:
-
لق شدن ایمپلنت
مهمترین عوارض ایمپلنت فوری لق شدن ایمپلنت دندان است. برای موفقیتآمیز بودن کاشت ایمپلنت تجربه و مهارت دندانپزشک فاکتور بسیار مهمی است. مراقبتهای بعد از کاشت نیز در موفقیتآمیز بودن نتیجه کاشت ایمپلنت بسیار مؤثر است.
-
جوش نخوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک
در بالا کاندیدهای که مناسب کاشت ایمپلنت فوری هستند معرفی شده است. تراکم استخوان کافی یکی از شرایط اصلی کسانی که میخواهند ایمپلنت فوری انجام دهند میباشد؛ زیرا اگر تراکم استخوان کافی نباشد پایه ایمپلنت با استخوان فک درست جوش نمیخورد.
این مسئله یکی از عوارض ایمپلنت فوری است.
-
عوارض جانبی عمل جراحی
عمل مربوط به کاشت ایمپلنت فوری عموماً بدون عوارض هستند ولی در هر صورت درصدی نیز ممکن است همراه با عفونت، درد، تورم باشند مسائلی که در بالا گفته شد از عوارض ایمپلنت فوری است.
-
آسیب دیدن تاج دندان مصنوعی
این عارضه به دلیل اینکه پروتز مصنوعی بلافاصله پس از عمل متصل میشود موقتی بوده و بهاندازهی ترمیم نهایی محکم نیستند و احتمال شکستن آنها بیشتر از تاج دندان دائمی است.
-
خراب شدن ایمپلنت
به دلیل اینکه پروسه این روش سریع است ریسک خراب شدن افزایش میباید زیرا استخوان زمان لازم دارد تا با ایمپلنت جوش بخورد. مراقبتهای بعد از ایمپلنت فوری ضروری است. این یکی از مهمترین عوارض ایمپلنت فوری است.
بعد از عمل ایمپلنت دندان:
دستورالعملهای بهداشت دهان و دندان را که توسط متخصص دندانپزشکی به شما داده شده است را با دقت دنبال کنید. تمیز کردن منظم ایمپلنت و دندانهای اطراف برای موفقیت طولانیمدت ایمپلنت بسیار مهم است. اگر ایمپلنت شما شل یا دردناک است، فوراً به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
دکتر وحید عارفی جراح و متخصص بیماریهای لثه باسابقه 20 سال در رشته ایمپلنت، فوق تخصص لیزر و جراحیهای لیزری در دندانپزشکی، عضو AAP آمریکا است. دوره دکترای دندانپزشکی عمومی در سالهای 1993-1987 و تخصص در رشته پریودنتولوژی را از سال 1993-1996 گذرانده است و به مدت 2 سال هم در بخش تخصصی بیماریهای لثه دانشکده دندانپزشکی دانشگاه تهران مشغول بوده است.
وی از اعضای اولیه آکادمی پریودنتولوژی ایران در 15 سال گذشته و همچنین از اعضای آکادمی پریودنتولوژی آمریکا است. پس از پیشرفت روشهای لیزری در دندانپزشکی عمومی و جراحیهای لثه و دیگر مداواهای دهان، فک و صورت بهوسیله لیزرتراپی، دوره فلوشیپ لیزر را در آلمان گذرانده است. دوره اولیه جراحیهای ایمپلنت را نزد پرفسور برانمارک و هرتل در سال 1372 (1993 میلادی) فراگرفته و بدنبال آن مدارک متعددی در ارتباط با ایمپلنت و جراحیهای پیشرفته استخوانی در داخل و خارج از کشور اخذ نموده است.