کشیدن دندان در شرایطی که دندان فرد قابل ترمیم نباشد و یا درمان ریشه امکانپذیر نباشد توصیه میشود. همچنین در مواقعی که دندان فرد دچار شکستگی یا پوسیدگی عمیق شده باشد که قابلیت درمان آن وجود نداشته باشد، کشیدن دندان بهعنوان یکی از گزینههای درمان به بیمار پیشنهاد میشود. این روش درمان اغلب بهعنوان روشی مؤثر شناخته میشود در ادامه قصد داریم دلایل آن را بررسی کنیم.
چرا باید دندان را بکشیم؟
کشیدن دندان در حقیقت به معنای خارج کردن دندان از استخوان فک و حفره لثه میباشد. امروزه در علم دندانپزشکی تمام تأکید و تلاش روی حفظ و نگهداری دندانها میباشد؛ اما در برخی مواقع پوسیدگی دندان و بیماری لثه ممکن است شرایطی را ایجاد کند که نگهداری از دندان دیگر امکانپذیر نباشد. در این شرایط اغلب دندانپزشک آخرین راهکار را کشیدن دندان میداند. این روش درمان بهطور معمول توسط دندانپزشک عمومی، جراح دهان و دندان و یا متخصص لثه قابل اجراست.
پوسیدگی و عفونت از مهمترین دلایل کشیدن دندان
کشیدن دندان در شرایطی که میزان پوسیدگی و عفونت دندان تا حدی عمیق و زیاد باشد که پر کردن، درمان ریشه و دیگر روشهای ترمیمی امکانپذیر نباشد توصیه میشود. همچنین اگر دندان شما عصبکشی شده باشد اما مجدد پوسیده شود و شرایط درمان ریشه وجود نداشته باشد این روی درمان پیشنهاد میشود.
شلوغی دندانها و درمان ارتودنسی
از دیگر دلایل کشیدن دندان میتواند شلوغی دندانها و درمان ارتودنسی باشد. در صورتی که دندانهای شما نامرتب و شلوغ باشند و در دهان شما دندانهای اضافه رشد کرده باشند، این روش درمان توصیه میشود. در این شرایط حذف یکی از دندانها به منظور ایجاد فضای کافی برای قرار گرفتن دندانها در حالت طبیعی لازم و ضروری خواهد بود. قبل و یا در طول درمان ارتودنسی نیز ممکن است به این روش درمانی نیاز پیدا کنید.
آسیب یا جراحت دندان
از دیگر دلایل کشیدن دندان میتوان به آسیب و یا جراحت آن اشاره کرد. در صورت مواجهه با این مشکلات دندانپزشک ممکن است این روش درمان را به بیمار توصیه کند:
- در صورتی که به دلیل پیشامد یک حادثه دندان بشکند و این شکستگی تا زیر خط لثه ادامه یابد.
- اگر ریشه باقیمانده دندان در زیر استخوان قرار داشته باشد به نحوی که کمی طول داشته باشد و افزایش طول تاج برای آن غیرممکن باشد.
- در صورتی که ریشه دندان آسیب دیده باشد و قابلیت ترمیم دندان دیگر وجود نداشته باشد.
در این شرایط حفظ و نگهداری دندان غیرممکن خواهد بود و چاره کار آغاز این روش درمان است.
بیماریهای پریودنتال ( بیماری لثه)
از دیگر دلایل انتخاب این روش درمان بیماری شدید لثه میباشد به نحوی که بافت و استخوانهای موجود زیر لثه آسیب دیده باشند. این بیماریها باعث لق شدن دندان خواهند شد و در نتیجه باعث میشوند بیمار به کشیدن دندان نیاز پیدا کند.
نیفتادن دندان شیری در زمان مناسب
در صورتی که دندانهای شیری کودک شما در زمان مناسب نیفتند، به منظور ایجاد فضای کافی برای رشد دندانهای دائم به کشیدن دندانهای شیری نیاز پیدا خواهید کرد. در صورتی که دندانهای شیری کودک را بکشید از کشیدن دندانهای دائمی در آینده پیشگیری خواهید کرد.
همچنین در وبلاگ دکتر وحید عارفی بخوانید:
انواع روشهای زیبایی در دنیای دندانپزشکی
ارائه خدمات مشاوره به منظور تشخیص بیماریهای دهان و دندان
آشنایی با روشهای مختلف عکسبرداری دندان
آشنایی با روشهای نوین کنترل بهداشت دهان
آشنایی با انواع روشهای درمانی پروتز
مراحل کشیدن دندان
بهطور کلی میتوان گفت عمل کشیدن دندان در طول چندین مرحله اتفاق میافتد که شامل مراحل زیر میباشند:
قبل از انجام هرگونه اقدامی برای کشیدن دندان، دندانپزشک باید دندان بیمار را مورد بررسی قرار دهد. او را برای آغاز درمان آماده کند.
و در نهایت پانسمان روی محل درمان قرار داده میشود تا خونریزی کنترل شده و لخته خون ایجاد نشود.
بیحسی مرحله نخست کشیدن دندان
در نخستین مرحله از کشیدن دندان، دندانپزشک باید در ناحیه استخوان فک، بافت لثه و دندان بیحسی موضعی تزریق کند. همواره توصیه میشود ماده بیحسی حدود 10 تا 15 دقیقه قبل از آغاز روش درمان در ناحیه استخوان فک و بافت لثه تزریق شود. این امر بیحسی عمیق اعصاب موجود در این ناحیه را به همراه خواهد داشت و بیحسی فرد را به همراه خواهد داشت. از این رو در زمان کشیدن دندان درد کمتری را حس خواهید کرد.
بهتر است قبل از آغاز روش درمان تست بیحسی انجام گیرد تا در صورت نیاز ماده بیحسی دوباره تزریق شود.
جدا ساختن دندان از استخوان فک
ریشه دندان در داخل استخوان فک بهصورت مستحکم قرار دارد و از طریق رباط پریودنتال در جای خود محکم نگه داشته میشود. دندانپزشک برای انجام این روش درمان با استفاده از ابزارهای خاص باید کنارههای دندان را باز کند و به تدریج دندان را از استخوان فک جدا سازد. در این شرایط در صورتی که بیمار احساس درد کند، دندانپزشک باید با تزریق مواد بیحسی بیشتر، درد ناحیه دندان را کاهش دهد.
پس از کسب اطمینان از بیحسی کامل، به منظور دستیابی به دندان و استخوان فک، در لثه بیمار با استفاده از بیستوری یک برش ایجاد خواهد شد. دندانپزشک با استفاده از الواتور میتواند لثه را از اطراف دندان جدا سازد. در نهایت با حرکت دادن و خالی کردن کنارههای دندان، ریشه دندان بهراحتی لق خواهد شد.
در نهایت دندانپزشک با استفاده از فرز میتواند دندان را بهصورت کامل خارج کند. لازم به ذکر است که در صورت نیاز دندانپزشک میتواند دندان را بهصورت چند تکه خارج سازد. تمامی ذرات باقیمانده دندان و یا استخوان باید برداشته شده و محل جراحی بهطور کامل تمیز شود.
در پایان لثه بخیه زده خواهد شد تا با سرعت بیشتر بهبود یابد، البته لازم به ذکر است که همیشه به بخیه لثه نیاز نخواهید داشت.
بزرگ ساختن نواحی کناری دندان
دندانپزشک باید کنارههای دندان را خالی کرده و آنها را حرکت دهد تا جایگاه دندان مورد نظر بهراحتی شل شود و در نهایت دندان خارج خواهد شد.
نکته مهم در رابطه با مرحله بیحسی کشیدن دندان
در فرآیند کشیدن دندان این نکته را به خاطر داشته باشید که میزان ماده بیحسی مورد نیاز به شرایط و وزن بیمار وابسته میباشد. در طول درمان در صورتی که اثر بیحسی از بین رفت، دندانپزشک موظف است تا بیحسی را دوباره تزریق کند. تنها در این شرایط است که بیمار درد زیادی را احساس نخواهد کرد.
بهتر است قبل از مراجعه به دندانپزشک دکتر وحید عارفی در رابطه با هزینه این روش درمان نیز اطلاعات کسب کنید. البته لازم به ذکر است که هزینه این روش درمان به موقعیت مکانی بیمار، دندانپزشک و بیمه بودن فرد بستگی دارد.
جراحی دندان چیست و به چه دلیلی انجام میگیرد؟
جراحی دندان به طور کلی به روشی گفته میشود که دندانپزشک متخصص در طول آن دندان را از فک بیرون میکشد. یکی از عملهای سرپایی که تنها در طول یک جلسه انجام میگیرد جراحی دندان نامیده میشود. در این روش درمان به بیحسی موضعی نیاز خواهید داشت از این رو پس از معاینه بیمار مایع بیحسی به داخل لثه تزریق خواهد شد. پس از بیحس شدن دندان این روش درمانی آغاز خواهد شد.
در صورت نیاز به جراحی دندان نهفته در محل جراحی یک برش ایجاد خواهد شد تا برای مشاهده دندانها فضای کافی ایجاد شود. در مرحله بعد دندان از جایگاه خود تکان خورده و به بیرون از فک هدایت خواهد شد. برای انجام این روش درمان به ابزارآلات مخصوص نیاز خواهید داشت. با استفاده از بخیههای جذبی محل جراحی پوشانده خواهد شد تا از خونریزی پیشگیری به عمل آید. البته لازم به ذکر است که در این روش درمان خونریزی امری کاملاً طبیعی است اما به منظور پیشگیری از افزایش خونریزی از یک گاز روی آن استفاده میشود. بیمار باید این گاز را تا حدود 2 ساعت تحت فشار قرار دهد.
اهمیت جراحی دندان
در دنیای دندانپزشکی جراحی دندان اهمیت قابلتوجهی دارد. این روش درمانی در برخی مواقع به دلیل زیبایی انجام خواهد گرفت در صورتی که در برخی شرایط نیز به منظور پیشگیری از گسترش خرابی دندان به آن نیاز خواهید داشت. هرچند این روش درمانی، روشی سرپایی و آسان است اما خطراتی را نیز ممکن است به همراه داشته باشد.
نقش متخصص در جراحی دندان
گاهی اوقات در طول جراحی دندان ممکن است فک بکشند و یا ریشه دندان در لثه باقی بماند. دندانپزشک حرفهای قادر به رفع این مشکلات خواهد بود. اما در صورت مراجعه به دندانپزشک که در این زمینه تجربه کافی ندارد احتمال مواجهه با مشکلات جدی وجود خواهد داشت. از این رو انتخاب دندانپزشک متخصص و حرفهای اهمیت قابلتوجهی دارد. دکتر وحید عارفی یکی از دندانپزشکان متخصص در زمینه جراحی دندان است که بهترین و باکیفیتترین خدمات را به بیماران ارائه میدهد.
مهمترین دلایل جراحی دندان
یکی از روشهای رایج دندانپزشکی که به دلایل مختلف ممکن است به آن نیاز پیدا کنید جراحی دندان میباشد. دلایل جراحی دندان به انواع مختلف دسته بندی شده و نیاز به آن به طور کامل به نظر دندانپزشک شما وابسته خواهد بود. به طور کلی میتوان گفت در صورت عدم وجود امکان ترمیم و بهبودی دندان با استفاده از روشهای مختلف دندانپزشکی به این روش درمان نیاز خواهید داشت. زیرا به طور طبیعی میتوان گفت دندان مصنوعی ویژگیهای دندان طبیعی را ندارد، از این رو در دندانپزشکی تمرکز بیشتر روی حفظ دندانهای طبیعی است.
برای انجام این روش درمان ابتدا بهتر است به یک دندانپزشک متخصص مراجعه کرده و وضعیت دندانهای خود را مورد بررسی قرار دهید. دندانپزشک متخصص در طول یک جلسه تمامی دندانها را مورد بررسی قرار داده و نحوه ترمیم آنها را مشخص خواهد ساخت. سپس بیمار میتواند بهترین روش را برای درمان دندانهای خراب خود انتخاب کند.
انواع جراحی دندان
سلامت دندان و دهان برای افراد اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا مهمترین وظیفه دندانها جویدن غذا و خرد کردن آنهاست. بدون وجود دندانها در هضم غذا با مشکل مواجه خواهید شد. از آنجا که مواد غذایی با دندانها تماس مستقیم دارند احتمال تجمع باکتریها در این بخش وجود دارد. تجمع باکتریها در این مکان خرابی دندانها را به همراه خواهد داشت و در نهایت به جراحی دندان نیاز خواهید داشت. همانطور که میدانید خرابی دندان با درد شدید همراه است از این رو به منظور پیشروی از مشکلات دندانی بهتر است در اولین فرصت ممکن به دندانپزشک مراجعه کنید. برای دندانپزشکی روشهای مختلف ابداع شدهاند و هر یک از این روشها در شرایط خاص استفاده میشوند.
نخستین و مهمترین روش درمانی در دنیای دندانپزشکی جراحی دندان است که در طول آن دندان از فک جدا میشود. امروزه دندانپزشکان تمام تلاش خود را به کار میگیرند تا دندانهای طبیعی افراد را حفظ کنند. اما در برخی مواقع امکان ترمیم دندانها با استفاده از دیگر روشها وجود ندارد و تنها راه پیشگیری از خرابی دیگر دندانها این روش درمانی میباشد. در ادامه با انواع مختلف این روش درمانی بیشتر آشنا خواهیم شد.
کانال ریشه
از رایجترین انواع جراحی دندان کانال ریشه است. به منظور پیشگیری از افتادن دندان، تسکین درد و حساسیت دندانها سالانه میلیونها دندان در حال درمان میباشند. جراحی کانال ریشه به طور معمول بدون درد است و در تسکین درد تاثیر قابلتوجهی دارد. ناحیهای تحت عنوان پالپ دندان در زیر مینای دندان وجود دارد، در این ناحیه رگهای خونی، عصبها و بافت وجود دارند. در صورت پوسیده شدن دندانها، باکتریها وارد دندان خواهند شد و پالپ آسیب خواهد دید. دندان عفونت کرده در ناحیه گردن و فک درد ایجاد خواهد کرد و ممکن است دندان شما درد داشته باشد و یا تورم کند. جراح متخصص با خارج کردن ناحیه پوسیده دندان و حذف پالپ عفونت کرده، دندان شما را درمان خواهد کرد.
جراحی دندان عقل
دندانهای موجود در انتهای دهان افراد بزرگسال دندان عقل نامیده میشوند. این دندانها در حقیقت آخرین دندانهایی هستند که در سنین 17 تا 25 سالگی رشد میکنند. زمانی که دندانهای عقل برای رشد فضای کافی نداشته باشند تحت فشار قرار خواهند گرفت و درد، عفونتهای دهان و دیگر مشکلات را ایجاد خواهند کرد. به منظور پیشگیری از این مشکلات، علائم و آسیب جراح متخصص گاهی اوقات توصیه میکند دندان عقل را بکشید. از این رو امکان کشیدن دندان عقل به صورت سرپایی وجود دارد اما گاهی اوقات ممکن است به جراحی دندان نیاز پیدا کنید. در صورت درمان سرپایی، پروسه درمان چند روز طول خواهد کشید. همواره توصیه میشود به توصیههای جراح متخصص در رابطه با مراقبتهای پس از جراحی توجه نمایید.
زیبایی
جراحی دندان به دلیل زیبایی دارای اشکال مختلف است. به طور معمول از لحاظ پزشکی جراحی زیبایی امری ضروری و حیاتی نیست. اما برای بهبود چهره و زیبایی لبخند افراد مورد استفاده قرار میگیرد. ترمیمهای کوچکی همچون ارتودنسی و سفید کردن دندان از جمله پروسههای زیبایی دندان محسوب میشوند.
بازسازی دندان
در صورتی که برای شما حوادثی اتفاق بیفتند ممکن است در اثر آنها به صورت شما آسیب وارد شود. این آسیب ممکن است برای شما ترسناک و استرسزا باشد. در این شرایط بهترین گزینه مراجعه به جراح دندان میباشد. این روش درمان خود به آسیب بافتهای نرم و شکستگیها طبقهبندی میشود.