پروتز دندان مصنوعی کامل | چند نوع دندان مصنوعی داریم؟

چند نوع دندان مصنوعی داریم؟

به طور کلی ما دو دسته پروتز دندان مصنوعی برای جایگزین کردن دندان ها داریم. آن ها یا ثابت هستند یا متحرک. که البته هر کدام از این دو دسته نیز ممکن است زیر دسته هایی داشته باشند.

پروتز دندان مصنوعی کامل

بیشتر افراد به دلیل کهولت سن و یا برخی بیماری ها بیشتر دندان های خود را از دست می دهند. اگر تقریبا تمام دندان ها از دست رفته باشد برای جایگزین کردن آن ها از پرتز دندان مصنوعی کامل استفاده می شود. این پروتزها یا متحرک هستند یا ثابت. در ادامه هر دو نوع به همراه تصاویر و ویدئو معرفی شده اند.

کاملِ متحرک

به این پروتزها در اصطلاح دست دندان گفته می شود. یک ست کامل از دندان ها با پایه لثه ای که روی قوس فکی قرار میگیرند. آن ها کاملا متحرک هستند و خودتان می توانید هر زمان که بخواهید آن ها را بردارید و دوباره استفاده کنید. اگر تمام دندان های فک بالا را از دست داده باشید و هنوز در فک پایین دندان داشته باشید می توانید تنها برای فک بالا دندان متحرک سفارش دهید اینگونه شما تنها نیم دست دندان را دارید اما اگر در هر دو فک دندانی نداشته باشید شما یک دست کامل دندان مصنوعی فک بالا و پایین خوهید داشت.

کاملِ ثابت

به دلیل ارزان بودن و سهولت استفاده، بیشتر افراد ترجیح می دهند که از پروتز کامل استفاده کنند. اما اگر شما شخصی هستید که با پرداخت هزینه بالا مشکل ندارید دندان مصنوعی ثابت برایتان گزینه بهتری است.

این در واقع پروتزی است که به طور کامل روی قوس فکی شما قرار گرفته و دیگر تکان نمی خورد یا نمی‌لغزد. صحبت کردن با آن راحت است، و به راحتی می توانید با آن غذا بجوید. تقریبا بهترین جایگزین تمام دندان های از دست رفته است.

پروتز دندان مصنوعی ثابت برای اینکه ثابت شود به چسب یا چیزی مشابه با چسب نیازی ندارد بلکه به ایمپلنت نیاز دارد. ابتدا چند ایمپلنت دندان در چند جای مختلف قوس فکی کاشته می شود و سپس پروتز که به آن اوردنچر گفته می شود را روی ایمپلنت ها سوار می کنند. با اینکار پروتز دیگر تکان نمی خورد و هر زمان که خودتان بخواهید پروتز را بردارید، به راحتی و تنها با مقداری وارد کردن فشار آن را بر می دارید.

پروتز دندان مصنوعی پارسیل یا تکه ای

زمانی که افراد تمام دندان های خود را از دست نداده و هنوز تعدادی از آن ها را در قوس فکی داشته باشند، به جای استفاده از پروتز کامل، از دندان مصنوعی پارسیل یا تکه ای استفاده می کنند. پارسیل به معنی ناکامل است و می تواند تا 20 دندان از دست رفته را پوشش داده و جایگزین کند. در ادامه با انواع دندان مصنوعی پارسیل آشنا خواهید شد.

پارسیل آکریلیکی

پروتز پارسیل آکریلیکی از رایجترین انواع دندان مصنوعی تکه ای است. بخش پایه یا همان لثه این پروتز از جنس آکریلیک است. آکریلیک نوع ماده پلیمری است که قوامی جامد دارد و نسبتا سخت است اما نه به آن اندازه که باعث ناراحتی لثه شود.

پارسیل ژله ای یا فلکسی

تقریبا محبوب ترین شکل دندان های مصنوعی، دندان های پارسیل ژله ای هستند. پایه یا بخش لثه این پروتز ها به جای اینکه از آکریلیک ساخته شود، از مواد قابلا انعطاف و نرمی تولید می شود. این مواد باعث می شوند که هم لثه راحتی بیشتری داشته باشد و هم احتمال شکستگی پروتز کاهش پیدا کند.

افرادی که یک یا بیش از یک دندان خود را از دست داده اند می توانند با دندان مصنوعی ژله ای یا فلکسی جای آن ها را پر کنند. با این حال اگر شما شخصی هستید که تمام دندان های خود را از دست داده اید نمی توانید این پروتزها را داشته باشید زیرا به دلیل انعطاف پذیری بالا و گیر نامناسب تمام دندان ها، امکان فیکس شدن آن ها روی لثه کم است.

پارسیل پایه فلزی

یکی از قدیمی ترین انواع دندان مصنوعی، پروتزهای پایه فلزی هستند. پایه این پروتزها ترکیبی از آلیاژ فلزی و آکریلیک است. آلیاژ معمولا از جنس کروم و کبالت است به همین این پروتزها در ایران با نام دندان مصنوعی کروم و کبالت نیز شناخته می شود.

گیره این پروتزها نیز فلزی است و به اطراف دندان های خلفی گیر می کند. معمولا پارسیل کروم و کبالت مناسبِ افرادی است که دندان های آسیاب خود را از دست داده اند. از آنجا که شکل و فرم فلزی این پروتزها چندان زیبا به نظر نمی رسد امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرند و به جای آن ها بیشتر از پروتزهای تکه ای فلکسی یا همان
ژله ای استفاده می شود.

کدام پروتز دندان برای من مناسب است؟

اینکه دقیقا کدام نوع پروتز برای جایگزین کردن دندان های شما مناسب است اول به تعداد دندان های از دست رفته شما، دوم به تریج شما و سوم به تشخیص دندانپزشک بستگی دارد. بهتر است قبل از اقدام برای داشتن هر نوع دندان مصنوعی ابتدا با یک متخصص پروتزهای دندانی مشورت کنید.

یک متخصص پروتزهای دندانی، در واقع دندانپزشکی است که به طور کامل تنها با ترمیم دندان و جایگزین کردن دندان های از دست رفته با مواد مختلف سر و کار دارد و بهترین دندانپزشکی است که می توانید به آن مراجعه کنید.

چطور برای داشتن پروتز دندان مصنوعی اقدام کنیم؟

سابق بر این افراد بدون مراجعه به دندانپزشک تنها به نزد یک دندانساز تجربی و یا یک تکنسین دندانسازی مراجعه می کردند. اما امروزه مردم تریج می دهند ابتدا و پیش از هر چیزی به دندانپزشک یا متخصص پروتز مراجعه کنند.

متخصص دهان و دندان را بررسی می کند. جایگاه دقیق دندان های از دست رفته را مشخص کرده و به شما می گوید کدام پروتز برای شما مناسب تر است.

در مرحله بعدی از دندان ها قالب گرفته می شود تا بر اساس قالب دندان مصنوعی برای شما ساخته شود. دندان مصنوعی در نهایت آماده شده و جهت قرار گیری در دهان شما تنظیم می شود. این روند ممکن است چند هفته طول بکشد.

هزینه دندان مصنوعی چقدر است؟

بسته به اینکه شما قصد دارید چه پروتزی سفارش دهید هزینه ها نیز متغییر است. کمترین هزینه برای پروتزهای پارسیل است و بیشترین هزینه نیز متعلق به پروتزهای ثابت بر پایه ایمپلنت است.

دکتر وحید عارفی جراح و متخصص بیماری‌های لثه با سابقه 20 سال در رشته ایمپلنت، فوق تخصص لیزر و جراحی‌های لیزری در دندان‌پزشکی، عضو AAP آمریکا است. دوره دکترای دندان‌پزشکی عمومی در سال‌های 1993-1987 و تخصص در رشته پریودنتولوژی را از سال 1993-1996 گذرانده است و به مدت 2 سال هم در بخش تخصصی بیماری‌های لثه دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه تهران مشغول بوده است. وی از اعضای اولیه آکادمی پریودنتولوژی ایران در 15 سال گذشته و همچنین از اعضای آکادمی پریودنتولوژی آمریکا است. پس از پیشرفت روش‌های لیزری در دندان‌پزشکی عمومی و جراحی‌های لثه و دیگر مداواهای دهان، فک و صورت بوسیله لیزرتراپی، دوره فلوشیپ لیزر را در آلمان گذرانده است. دوره اولیه جراحی‌های ایمپلنت را نزد پرفسور برانمارک و هرتل در سال 1372 (1993 میلادی) فراگرفته و بدنبال آن مدارک متعددی در ارتباط با ایمپلنت و جراحی‌های پیشرفته استخوانی در داخل و خارج از کشور اخذ نموده است.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

مقالات مرتبط

ایمپلنت دندان چیست؟ بهترین برند ایمپلنت در سال 1403 ( قیمت )

در دهه‌های اخیر، ایمپلنت‌ها به عنوان یک روش پرکاربرد و موثر در جایگزینی دندان‌های از دست رفته یا آسیب دیده، جای خود را در زمینه‌ی دندانپزشکی باز کرده‌اند. این فناوری نه تنها به بیماران امکان بازگشت به عملکرد طبیعی دندان‌هایشان را می‌دهد، بلکه تاثیر بسزایی در کیفیت زندگی و رفاه آنان دارد. قبل از اینکه

آبسه دندان و علت ایجاد آن + علل ابتلا، راه های درمان و پیشگیری

آبسه دندان  آبسه دندان یک نوع عفونت است که در لثه و یا دندان شکل می‌گیرد. آبسه به صورت تورم قرمز و ظاهری شبیه جوش ممکن است روی لثه مشاهده شود. علل مختلفی برای ایجاد آبسه دندان وجود دارد، اما یکی از مهمترین علل آن عدم پاک کردن مواد غذایی بین دندان‌ها و در دهان

کشیدن دندان عقل و نکاتی که باید بعد از آن رعایت کنید

کشیدن دندان عقل یکی از تجربه‌های ناخوشایند است که بعد از آن احساس ناراحتی، درد، بی حسی و تورم را تجربه می‌کنیم. اکثر افراد با این تجربه آشنا هستند. از طرف دیگر، دندانپزشک توصیه می‌کند که پس از کشیدن دندان عقل، به موارد زیر توجه کنید: حدود یک ساعت از استفاده از گاز استریل (آکسیژن

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

WeCreativez WhatsApp Support
تیم پشتیبانی مجموعه تخصصی دکتر وحید عارفی برای پاسخ به تمامی سوالات شما حاضر است
👋 سلام چطور میتونم کمکتون کنم
پیمایش به بالا